tag heuer replica uk
chanel replica sale
moncler piumini uomo


    


Puštanje u pogon automatiziranog sustava za ventiliranje otpadnih plinova u WAM Productu d.o.o.

Ovih dana su u rad pu┼íteni ormari za upravljanje ventilacijom WAM Productovog pogona koja sa radnih mjesta zavarioca i reza─Źa odvodi plinove i ─Źestice pra┼íine koje nastaju u radu.

Kako bi Uprava WAM Producta, firme koja proizvodi sve metalne konstrukcije za silose raznih tipova, zadovoljila potrebe za┼ítite na radu u svoje postrojenje postavila je ventilacijski sustav sa pokretnim usisnim rukama koje se nalaze na 15 radnih mjesta. Odsisne ruke mogu se precizno postaviti iznad samih to─Źaka zavarivanja ili rezanja metala. Iako je ovaj sustav ispunio uvijete za┼ítite na radu, Uprava je utvrdila da je taj sustav vrlo neekonomi─Źan iz nekoliko razloga. Ventilacija uvijek radi punom snagom, ─Źak i onda kada nisu sva radna mjesta u pogonu, a potro┼ínja energija se pove─çava do neslu─çenih razmjera zimi kada ta ventilacija iz hale povr┼íine 50000 kvadrata izbacuje dragocjeni topli zrak. Zbog toga su u pomo─ç pozvali Elektro-─îelik d.o.o.

Rje┼íavanja tog problema prihvatio se na┼í in┼żenjer, koji je pokazao kako jedan kvalitetni in┼żenjer mora posjedovati multidisciplinarno znanje, volju i spretnost.

Prvi korak bio je upoznavanje sa situacijom u postrojenju i ustanovio je slijede─çe: u upotrebi su 3 ventilacijska sustava duljine od oko 50 metara, sa 4, 5 i 6 usisnih ruku, te ventilatorima koji se nalaze izvan hale sa elektromotorima snaga 11 i 15kW. Prema specifikacijama sustava minimalna brzina zraka pri ustima jedne usisne ruke mora biti 12 metara u sekundi. Svaka usisna ruka posjeduje ventil koji se mo┼że zatvoriti ukoliko se radno mjesto ne koristi, ali to nema nikakvog utjecaja na rad elektromotora koji uvijek radi maksimalnom snagom. Kriti─Źna situacija nastaje kada se zatvore svi ventili pa u cijevima nastaje vrlo niski tlak koji prijeti uni┼ítenjem ventilacijskih cijevi ÔÇ?implozijom.


Schneider-Electric frekventni regulatori - naj─Źe┼í─çe i najkvalitetnije rje┼íenje

Nametnula se ideja da se snaga elektromotora mora smanjivati sa pove─çanjem broja zatvorenih ventila. Za njegovu regulaciju odabran je Schneider-Electric ATV frekventni regulator namijenjen optere─çenjima koji se pojavljuju u ventilacijskim sustavima. Nakon projektiranja u na┼íoj radioni opremljen je svim potrebnim za┼ítitnim i uobi─Źajenim upravlja─Źkim elementima kao ┼íto su grebenasta sklopka, gljiva, start i stop tipkalo sa signalnim lampicama. Iza toga automatika odra─Ĺuje sav posao bez potrebe za intervencijom radnika u pogonu. To omogu─çuju postavke frekventnog regulatora koje su pode┼íene od na┼íe strane nakon izrade elektroormara, njegovog postavljanja u postrojenje i povezivanjem napojnim i signalnim kablovima, ┼íto su naravno odradili na┼íi majstori.


Frekventni regulator potrebno je povezati sa osjetnicima (vidi se i kabel za parametriranje)

No, prije svega trebalo je osmisliti povratnu vezu pomo─çu koje bi frekventni regulator upravljao ventilacijom. Kova─Źi─ç je zaklju─Źio da je dovoljno mjeriti tlak zraka unutar cijevi kako bi se zaklju─Źilo koliko je usisnih ruku u upotrebi. Naime, ako se pove─çava broj zatvorenih ventila, tlak unutar cijevi pada i nepotrebno se pove─çava brzina zraka na preostalim radnim mjestima. U tu svrhu na svaku glavnu ventilacijsku cijev postavljen je po jedan diferencijalni senzor tlaka ve─çe osjetljivosti koji prema frekventnom regulatoru ┼íalje signal u rasponu 4-20mA. Zatim, nakon ┼íto je u frekventnom regulatoru podesio oko 25 parametara kojima je odredio odgode i brzine reakcija na promjene tlaka, akceleraciju i deakceleraciju elektromotora, postavio je i veli─Źine koje definiraju potreban tlak zraka unutar cijevi, a da brzina zraka na svim usisnim granama uvijek bude ista. Da krajnji rezultat nije naru┼íio specifikacije ventilacijskog sustava potvr─Ĺeno je mjerenjem brzine zraka u svim uvjetima rada.


Parametriranje se obavlja stru─Źno i sa velikom pa┼żnjom

Uprava je postignutim rje┼íenjem zadovoljna zbog ─Źinjenice da, kada se zatvore svi ventili na usisnim rukama, na┼í frekventni regulator snagu elektromotora smanji 5 puta! Tako─Ĺer, ukoliko se nakon odre─Ĺenog perioda ne otvori niti jedan ventil, frekventni regulator zaustavlja elektromotor do idu─çe promjene. Time su stvorene ranije spomenute u┼ítede energije, ali i trajnost samog ventilacijskog sustava.


Provjera uskla─Ĺenosti brzine protoka zraka anemometrom sa specifikacijama proizvo─Ĺa─Źa ventilacijskog sustava nakon njegove automatizacije

Uz sve to, sa zadovoljstvom smo udovoljili jo┼í jednoj molbu Uprave, u iste elektroormare ugra─Ĺen je po jedan programator koji bez intervencije radnika isklju─Źuje ventilaciju kada odu na pauzu.

 

Return to references